Hoitaja
26.8.2021Teksti: Tiina Leivo, kuvat Hannu Huhtamo, iStock
Äly auttaa, kun kädet loppuvat

HILDA säästää hoitajan työaikaa

Hoitoalan työntekijäpula ja työn kuluttavuus puhututtavat niin mediassa kuin työpaikoillakin. Haasteena on paitsi uusien työntekijöiden löytäminen myös nykyisten pitäminen. Siksi myös kysyntä hoitajien työtä keventäville ja työnteon joustavuutta lisääville digitaalisille ratkaisuille jatkaa kasvuaan.

HILDA-palvelu on yksi uusista digitaalisista ratkaisuista, joilla vastataan hoitajien työviihtyvyyteen ja hoitotyön joustavuuteen liittyviin tarpeisiin. Sen pääetuja ovat muun muassa jatkuva saatavuus, monipuoliset käyttömahdollisuudet sekä se, että sisällöt soveltuvat kaikenlaisiin hoivakoteihin ja kaikenkuntoisille asukkaille.

- HILDA tuo hoivakodin arkeen uusia mahdollisuuksia viemättä mitään aiempaa pois. Palvelu on aina käyttövalmis ja tarjoaa monipuolisia ohjelmavaihtoehtoja, mutta kun hoitaja haluaa itse suunnitella ja toteuttaa virikehetken, se on totta kai täysin mahdollista. HILDA täydentää yksikön omaa viriketoimintaa ja mukautuu hoitajien erilaisiin työtilanteisiin, kertoo Kardemummon asiakkuusvastaava Hilda Hakkarainen.

Hoitaja
Kardemummo Oy:n asiakkuusvastaava Hilda Hakkarainen

HILDAa voidaan käyttää ennalta sovituissa ja aikataulutetuissa HILDA-hetkissä, ja tämän lisäksi koska tahansa spontaanisti, kun kaivataan vaikkapa rauhoittumisen hetkeä tai halutaan laittaa musiikkia taustalle soimaan.

- Joskus vielä saattoi olla niin, että tällainen apuväline olisi koettu lisätaakaksi, taas yhdeksi uudeksi opeteltavaksi asiaksi. Käyttökoulutuksissa on todella mukava kuulla hoitajilta palautteena, että HILDA on helppokäyttöinen uusillekin käyttäjille, Hakkarainen toteaa.

HILDAsta saa kaverin toiminnan järjestämiseen

Toukokuussa 2021 toteutetun asiakaskyselyn perusteella yksi hoitajien kokemista eduista HILDAssa on se, että se säästää aikaa ohjelman suunnittelusta muihin tehtäviin. Moni myös kokee, ettei virikehetkien suunnittelu ja toteutus ole itselle luontevaa.

- Hoivakodeilla on käytössään vaihtelevat resurssit viriketoiminnan järjestämiseen. Myös hoitajat ovat kaikki yksilöitä: kaikille ei ole luontevaa olla esillä ja ohjata viriketoimintaa. Tällöin HILDAsta saa kaverin toiminnan järjestämiseen, Hakkarainen kertoo.

Hoitaja voi osallistua HILDA-hetkeen haluamallaan tavalla – joko ohjaamalla aktiviteettia yhdessä HILDAn kanssa, keskittymällä tukemaan ja auttamaan asukkaita tai taustalta seuraten.

- Joskus on kuullut epäilyjä siitä, että digitaalisen palvelun avulla järjestetty toiminta olisi passiivista ja se jopa vähentäisi vuorovaikutusta asukkaiden ja hoitajien välillä. Palautteen perusteella asia on kuitenkin päinvastoin. On ollut ihanaa kuulla, että joissain yksiköissä palvelua on käytetty niin, että ensin on katsottu esimerkiksi leivontasisältö ja sen jälkeen on leivottu yhdessä. Tämän parempaa palautetta ei olekaan.

Sairaanhoitaja Minna Granvik Seniorihotelli Ainolasta kertoo käyttävänsä HILDAa ohjaamalla, kannustamalla ja innostamalla samalla asukkaita.

- Viriketoimintojen järjestäminen on helpottunut tosi paljon – päästään suoraan jumppailemaan, visailemaan ja katsomaan eri aiheita.

Lue myös

Kaiken takana on teknologia

Tammikuu 26, 2022

Isät yrittäjien takana

Marraskuu 12, 2021

Kardemummon tiimi vahvistuu

Huhtikuu 12, 2021

Kuulo kannattelee
terveyttä

Syyskuu 30, 2019
Sulje

Varaa etätapaaminen

Ehdota sinulle sopivaa aikaa kuullaksesi, miten Kardemummo voi edesauttaa asukkaidenne sekä henkilöstönne hyvinvointia. Tapaaminen hoituu näppärästi videoyhteyden kautta. Tarvitset vain tietokoneen sekä selaimen.