Kuva: Jouni Lehtonen
20.10.2019Raija Silfverberg

Ilonpisara tuo musiikin hoivakoteihin, tarjoten yrityksille välineen auttaa

“Oot ilonpisara kun sä oot valmis antamaan
sun huomiosi iltaan ehtineille,
kun suostut eilispäivän nuorten soihdut kantamaan,
oot taivaanlahja heille ja myös meille.”
(san. Timo Turpeinen)

Näin laulaa Joel Hallikainen Ilonpisara-haasteohjelman tunnuslaulussa ja kutsuu pehmeällä äänellään yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä mukaan hoivakotien arjen piristämiseen.

Hallikainen on laittanut alulle Ilonpisara-haasteohjelman, jossa yrityksiä kannustetaan tilaamaan tähtiartisteja hoivakoteihin esiintymään. Yrityksille ohjelmaan osallistuminen on helppoa: vaaditaan vain ilmoittautuminen ohjelmasihteerille ja ehdotus kahdesta eri hoivakodista, joissa konserttipäivä tahdotaan järjestää. Ilonpisaran väki hoitaa konserttien organisoinnin ja lähettää yritykselle laskun ja kunniakirjan, jonka yritys voi ripustaa seinälleen merkkinä yhteiskuntavastuun kantamisesta. Ilonpisara-konsertteihin toivotetaan tervetulleiksi myös yrityksen väki sekä hoivakotien asukkaiden läheiset.

“Olen esiintynyt elämäni aikana paljon hoivakodeissa. Ajattelen niin, että käyn musiikin keinoin kiittämässä kunniakansalaisiamme. Parikymmentä vuotta sitten ohjelmatoimisto lähestyi minua ja sanoi, että nyt olisi mahdollisuus tehdä 100 keikkaa Attendon hoivakodeissa. Mietin sitä hetken, koska se on oikeasti aika kova työ. Kaikki keikat täytyy lunastaa ja koko Suomi kulkea läpi useaan kertaan. Tämä oli hyvin intensiivinen jakso ja se jätti minuun voimakkaan jäljen. Pysähdyin ihmettelemään, miksi tällaisia mahdollisuuksia ei ole enemmän. Miten saataisiin tähtiartistit esiintymään useammin kunniakansalaisillemme?”

Ilonpisara on Hallikaisen ratkaisu pohdintaan siitä, miten suomalaiset tähtiartistit voisivat päästä esiintymään ikäihmisille, jotka eivät enää pääse käymään konserteissa. Hän korostaa, että vanhuutta tulisi arvostaa enemmän ja että arvostuksen tulisi näkyä arvostavina tekoina. “Vanhuus ollaan siirtämässä syrjään, kun sen pitää olla keskellä elämäämme”, Ilonpisaran sivustolla vakuutetaan.

Haasteohjelmaan on lähtenyt mukaan vaikuttava rivistö tunnettuja suomalaisia artisteja. Tähtiartistien riveistä löytyy mm. Mikko Alatalo, Arja Koriseva, Tomi Metsäketo, Marita Taavitsainen - sekä tietysti itse idean isä Joel Hallikainen. “A-luokan yleisölle on tuotava A-luokan artistit”, Hallikainen toteaa.

Monet ovat kyselleet Hallikaiselta, mihin Ilonpisarassa kerätään rahaa. “Ilonpisaralla ei ole pankkitiliä. Me emme kerää rahaa mihinkään, vaan yrityksen maksama raha menee suoraan järjestettyyn konserttipäivään.” Yrityksellekin hyöty on aineeton; hyvän mielen lisäksi yritys saa näyttöä vastuullisuudestaan. “Jos yrityksen seinällä on Ilonpisaran kunniakirja tai nettisivuilla Ilonpisara-logo, niin se on viesti yhteiskuntavastuusta.”

“Rakkaus, kaikki se missä on rakkauden henki, on tehty tähän maailmaan puhallettavaksi.”

Mitä muusikko itse saa esiintymisistä hoivakodeissa? “Kyllä se lähtee siitä rakkaudesta. Uskon, että rakkaus, kaikki se missä on rakkauden henki, on tehty tähän maailmaan puhallettavaksi. On itsellenikin voimakas kokemus, kun muistisairaan ihmisen silmät aukeavat pitkästä aikaa musiikin voimasta. Henkilökuntakin on monta kertaa suorastaan säikähtänyt, kun ihminen yllättäen aukeaa kuultuaan tutun kappaleen. Kuurankukka on omassa ohjelmistossani ollut usein sellainen reaktioita herättävä kappale.”

Konserttipäivän anti ei rajoitu hoivakodissakaan pelkkään yhteen päivään. “Ihmiset elävät jo edeltävät kaksi viikkoa odottaen tulevaa konserttipäivää. Konserttipäivänä läheiset, sukulaiset, lapset, lapsenlapset ja henkilökunta tulevat paikalle ja vielä jälkikäteenkin tilaisuudesta puhutaan kuukausia. Tällaiset asiat ovat meille mitättömiä, mutta todellisuudessa koko elämän kokoisia.”

Ilonpisaran taustalla on voimakas arvopohja ja yhteiskunnallinen viesti. “Vanhuksia ei voi nähdä pelkkänä kulueränä. Minulla on missio, että kunniakansalainen-termi vakiintuisi osaksi suomen kieltä ja että vanhukset saisivat arvoistaan kohtelua.”

Hallikainen peräänkuuluttaa perinteisiä arvoja ja yhteisöllisyyttä. “Nykyään kaikessa minimoidaan kohtaaminen ihmisten kanssa. Kyläkaupassamme Raisiossa tehtiin juuri uudistus, jonka myötä kaupasta pääsee ulos mahdollisimman nopeasti, kohtaamatta edes kassan myyjää. Meillä on tällä hetkellä menossa sellainen muutos, että vanhemmat ikäpolvet kärsivät siitä tunteesta, että maailma hajoaa. On entistäkin tärkeämpää tuoda musiikin kautta se viesti, laulaa niitä vanhoja lauluja ja välittää vanhan maailman tunnelmaa. Näin viedään eteenpäin rakkauden sanomaa. Kaikki muu muuttuu, mutta rakkaus ei ole yhtään muuttunut.”

Lue seuraavaksi:
Kuulo kannattelee terveyttä

Jaa