25.2.2019#Musiikinvoima

Kardemummo sai alkunsa kohtaamisesta

Kun Samu Vatanen istui alas tehostetun palveluasumisen hoivakodissa korkeakouluopintojensa kautta löytyneen kummivanhuksen kanssa, hän tuskin arvasi kohtaamisen muuttavan koko elämänsä suuntaa. Kummikäynnille mukaan otettu tablettitietokone avasi niin Vataselle kuin muistisairaalle vanhukselle ikkunan uuteen maailmaan.

“Kuuntelimme yhdessä musiikkia. Kummivanhukseni tunnisti kappaleita ja hyräili mukana. Erään kappaleen kohdalla tämä osasi kertoa tarkasti olleensa kappaleen julkaisuvuonna 15-vuotias. Se tuntui ihmeelliseltä!”

Kohtaaminen kummivanhuksen kanssa synnytti idean muistia musiikin avulla aktivoivasta Hilda-sovelluksesta. Myöhemmin Vatanen esitteli ajatuksensa ystävälleen, joka hänkin näki sovelluksessa potentiaalia. Mikael Johansson liittyi tiimiin, ja Kardemummo Oy perustettiin lopulta keväällä 2016.

Johansson vastaa ohjelmoijana Hilda-sovelluksen tekniikasta, kun Vatasen vastuulla on sovelluksen sisältö. Myöhemmin porukan täydensi Erno Reinikainen, joka huolehtii applikaation käyttöliittymästä sekä sen suunnittelusta.

Selkeä ulkoasu ja toiminnot helpottavat Hilda-sovelluksen käyttöä

Hilda-sovelluksen kohdalla käyttäjä on usein ikääntynyt henkilö, jolla on pahimmillaan taakkana pitkälle edennyt muistisairaus. Muun muassa tästä syystä sovelluksesta puhuttaessa jopa sisältöä tärkeämmäksi ominaisuudeksi nousee applikaation käyttöliittymä eli ulkoasu ja toiminnot.

“Käyttöliittymän suunnittelu ei ole koskaan helppoa, mutta tässä oman haasteensa tuo myös se, että käyttäjä on useimmiten ikääntynyt henkilö, joka ei kenties ole aiemmin edes nähnyt tablettitietokonetta tai käyttänyt kosketusnäyttöä”, pohtii Hildan käyttöliittymän suunnittelusta vastaava Erno Reinikainen.

“Suunnittelussani pyrinkin siihen, että kaikki painikkeet, ohjeet ja käyttöliittymän kulku olisivat selkeitä. Mitään ei tarvitse arvuutella, vaan ohjelman käyttö on loogista.”

Hilda-sovellusta tehdessä on kaikki suunniteltu alusta asti siten, että täysin kokematon digitaalisen kosketusnäytön käyttäjä tietää, mitä tehdä. Painikkeiden on siis erotuttava muusta sisällöstä. Lisäksi värien hyödyntäminen on isossa osassa. Jokaiselle toiminnolle tulee löytyä erilainen ja ominainen sävy.

Kolmen kopla Kardemummon ja Hilda-sovelluksen takana

Samu on freelancer-muusikko ja vanhustyön ammattilainen. Kardemummon ohella Samu työskentelee ikääntyneiden palveluohjaajana Seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorissa Espoon sairaalassa.

Mikael on sovelluskehityksen ammattilainen. Hän on opiskellut muun muassa tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa.

Erno Reinikainen on mainonnan ja markkinoinnin ammattilainen, joka työskentelee luovana johtajana mainostoimisto TBWA\Helsingissä. Kevään Reinikainen kuitenkin nauttii ajastaan koti-isänä. Samalla hänen päiviään rytmittää musiikki, kun bändiharrastuksen lisäksi aikaa vie tuleva sooloprojekti.

Hilda on ikääntyneille kehitetty sovellus, joka hyödyntää musiikkia parantaen muistisairaiden elämänlaatua ja aktivoiden muistia. Se on elämys, joka vie käyttäjänsä personoidulle musiikkimatkalle nuoruuteen herätellen muistoja musiikin keinoin.

Jaa