Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, coach ja yritysvalmentaja Petri Matero rohkaisee pohtimaan tunteita työpaikalla, auttaa kasvattamaan ammatillista itsetuntemusta sekä tukee hyvän vuorovaikutuksen rakentamista. Matero vakuuttaa, että työyhteisöjen solmuja voidaan selvittää tuloksekkaasti – ihan kaikilla aloilla.
Petri Matero esiintyy kahdessa uudessa HOITAJA-hetkessä. “Unelmien työpaikka” käsittelee ammatillista itsetuntemusta ja voimavaroja. Se julkaistaan maaliskuun lopussa. Toinen uusi HOITAJA-hetki käsittelee tunnetaitojen kehittämistä työyhteisössä.
– Hoiva-alan työntekijät ovat oman alansa vahvoja asiantuntijoita. Minä toivon, että voin omalla puheenvuorollani saada heidät huomaamaan tämän entistä paremmin. Näin ammatillinen itsetunto vahvistuu, ja sitä kautta myös arvostus omaa ja työkaverien työtä kohtaan kasvaa, Matero selittää.
Jokainen ihminen haluaa olla arvostettu. Me kaipaamme arvostusta muilta, mutta Materon mukaan kaikki lähtee siitä, että arvostamme itseämme.
Ihminen, joka tunnistaa ja arvostaa omaa osaamistaan, pystyy todennäköisesti toimimaan töissä paremmin yhdessä muiden kanssa ja arvostamaan myös heidän vahvuuksiaan. Näin syntyy toimivia työyhteisöjä, joissa on kannustava ja hyvä henki.
Toimivassa työyhteisössä kysytään, ei oleteta
Materon toisen HOITAJA-hetken nimi on Tunteista puhuminen työpaikalla.
– Puhun paljon avoimuudesta, dialogista ja siitä, että uskalletaan tuoda omia tuntemuksia tai kokemuksia esiin. Jos työkaveri tulee joka päivä töihin niin sanotusti naama näkkärillä ja vain murahtelee mennessään, pitäisi pystyä selvittämään, mikä häntä vaivaa. Jos avoimuus ja luottamus puuttuvat, ei kukaan uskalla kysyä, mistä kiikastaa.
Pahimmillaan saattaa käydä niin, että aletaan tehdä toisesta oletuksia. Tulkitaan käytöstä vaikkapa niin, että ehkäpä työkaveri ei pidä meistä tai ”on vaan tosi hankala tyyppi”.
– Siksi dialogi ja vuorovaikutus on niin tärkeää. Ei kannata olettaa toisen käytöksen pohjalta mitään, vaan rohkeasti kysyä, mikä vaivaa. Älä oleta, kysy, Matero painottaa.
Petri Matero sanoo, että kun arvostus omaa osaamista kohtaan vahvistuu ja itsetuntemus kasvaa, on mahdollista pohtia myös sitä, miksi työkaverin käytös joskus ärsyttää tai kuluttaa itseä.
– Kun ihminen ymmärtää omat uskomuksensa tai vaikkapa aiempien omien kokemusten vaikutuksen, voi myös koittaa muuttaa tai kehittää omaa toimintaa tai reaktioita toisten ihmisten käytökseen.
HOITAJA-hetkissä syvennetään luottamusta ja ymmärrystä
Petri Matero sanoo toivovansa, että uudet HOITAJA-hetkien sisällöt rohkaisevat työyhteisöjä yhteisiin keskusteluihin ja pohdintoihin, joiden myötä keskinäinen luottamus syvenee. Näin ihmiset tutustuvat toisiinsa ja alkavat ymmärtää toisiaan paremmin.
Matero valmentaa työssään esihenkilöitä ja asiantuntijoita, ja kertoo näidenkin keskustelujen pyörivän usein ihmisten välisen vuorovaikutuksen teemoissa.
– On hirveän tärkeää pohtia, miten me työssä kohtaamme toisiamme – niin työkavereita kuin asiakkaita. Miten me rakennamme luottamusta tai vahvistamme psykologista turvallisuutta? Tässä korostuvat empatia, tunnetaidot ja aito halu ymmärtää muita, hän sanoo.
Matero tulee hoiva-alan ulkopuolelta, ja on työskennellyt muun muassa markkinoinnin, myynnin ja musiikin parissa. Nelikymppisenä syttyi halu lisätä omaan työhön merkityksellisyyttä, mikä johti hänet lyhytterapeutin ja coachin opintoihin.
”Haasteet vuorovaikutuksessa ovat yleisiä, mutta niitä voi korjata ja kehittää kaikilla aloilla.”
Hoiva-alan ulkopuolisuus oli Materon mukaan vain etu HOITAJA-hetken sisältöjä ideoidessa ja tuottaessa. Työyhteisöjen haasteet ovat normaaleja ja niitä tulee eteen ratkottavaksi alasta riippumatta.
– Uskon, että HOITAJA-hetkien katsojille voi olla hyödyllistä ja helpottavaa huomata, että monilla aloilla ihmiset painiskelevat aivan samanlaisten kysymysten parissa. Ihmisille on monesti helpottavaa kuulla, että haasteet vaikkapa vuorovaikutuksessa ovat yleisiä, ja niitä voi korjata ja kehittää – niin hoivassa kuin muuallakin.
Petri Matero kertoo valmennustyössä huomanneensa, miten suuressa roolissa tunnetaidot, ihmisten toimijuuden vahvistaminen, tiimien ja työyhteisöjen dynamiikka on.
– Erityisen tärkeää on rakentaa avoimuutta. Asiat töissä menevät herkästi rikki, jos ei osata tai uskalleta olla rehellisiä ja avoimia, Matero toteaa.
HOITAJA-hetken lopuksi Matero haluaa kohdistaa sanansa vielä hoiva-alan ammattilaisille.
– On kunnia-asia toimia ja olla asiantuntijana hoiva-alalla. Te pidätte edellisestä sukupolvesta huolta ja mikään ei ole yhteiskunnan ja ihmisyyden jatkuvuuden kannalta niin tärkeää, Petri Matero sanoo.
Kuka?
- Petri Matero, myynti- ja markkinointialan moniottelija, sarjayrittäjä. Tuttu muun muassa Diili-ohjelmasta.
- Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, coach ja yritysvalmentaja. Alun perin graafinen suunnittelija mainostoimistossa.
- Työskentelee erityisesti esihenkilöiden ja asiantuntijoiden valmennusten parissa. Uskoo, että ihmisten kohtaaminen, luottamuksen rakentaminen, psykologinen turvallisuus, empatia ja tunnetaidot ovat asioita, joista ei koskaan voi puhua liikaa millään alalla.
- HOITAJA-hetkien teemat käsittelevät ammatillista itsetuntemusta ja voimavaroja sekä tunnetaitojen kehittämistä työyhteisössä.
Lue lisää muista HOITAJA-hetkistä!
HOITAJA-hetket: Jaana Klimoff kannustaa rohkeaan keskusteluun hoiva-alan työpaikoilla
HOITAJA-hetket: Laatupäällikkö Paula Niittymäki haluaa vahvistaa hoivatyön asiakaslähtöisyyttä