"Meillä oli aitoa kysyntää ja tarvetta HILDAlle"

Eurassa sijaitsevasta palvelukoti Osmanrinteestä huokuu lämminhenkinen tunnelma ja yhteisöllinen arki. Jokapäiväistä toimintaa ohjaavat asukkaiden voimavarojen tunnistaminen, toimintakyvyn tukeminen sekä asukkaiden mahdollisuus elää omannäköistä elämää. Osana näiden tavoitteiden toteuttamista hyödynnetään myös HILDA-sisältöpalvelua, joka on vakiintunut palvelukodissa jokapäiväiseen, monipuoliseen käyttöön.

Euran keskustassa sijaitseva palvelukoti Osmanrinne koostuu kahdesta osastosta: Pihlaja-osastolla on sekä pysyviä asukkaita että intervallihuone ja hätäsijoitushuone, kun taas Vaahteran asukkaat ovat pääasiassa muistisairaita. Kantavana ajatuksena tehostetussa palveluasumisessa on tarjota kodinomaista asumista turvallisessa ympäristössä. Osmanrinteessä ajatusta tukee myös hoitajamitoitus, joka täyttää jo nyt vanhuspalvelulakiin keväälle 2023 kirjatun tavoitteen.

Tammikuussa 2021 Osmanrinteessä otettiin käyttöön HILDA-sisältöpalvelu, joka on kuluneina vuosina vakiintunut molemmilla osastoilla aktiiviseen käyttöön.

- Meillä oli aitoa kysyntää ja tarvetta HILDAlle, ja se on vakiintunut meille säännölliseen käyttöön. Toisinaan me hoitajat laitamme sen päälle esimerkiksi aamupalan jälkeen, mutta usein asukkaat itsekin pyytävät sitä, kertoo Vaahtera-osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Liisa Kylä-Kause.

Jumppa sujuu parhaiten hoitajien aktivoidessa asukkaita auttamalla ja kannustamalla.

Osmanrinteessä HILDAa käytetään spontaanisti tilanteen mukaan, ei niinkään tiettyinä, ennalta sovittuina kellonaikoina. Esimerkiksi musiikkia laitetaan usein soimaan asukkaiden toiveesta, joskus yhdessä valikoiden ja joskus hoitajan ehdotuksesta. Asukkaat kuuntelevat musiikkia mieluusti keskenäänkin, kun taas osaa sisällöistä katsotaan aktiivisemmin yhdessä asukkaiden ja hoitajien kesken.

- Olemme huomanneet, että esimerkiksi jumpissa hoitajien aktiivisesta roolista on hyötyä. Jumppaajat pysyvät paremmin mukana, kun yksi hoitaja näyttää liikkeitä edessä HILDAn tahtiin ja toinen on asukkaiden vieressä auttamassa ja kannustamassa. Vaikka asukkaat eivät aina alkuun lähtisikään mukaan jumppaamaan, se alkaa usein sujua, kun me hoitajat aktivoimme heitä nimeltä kutsuen. Samoin tietovisoissa ja muissa kysymyksiä sisältävissä sisällöissä toistamme kysymyksiä ja kohdistamme niitä nimellä mainiten tietyille asukkaille, Kylä-Kause kertoo.

Musiikki ja kuvat herättävät muistoja

HILDA-palvelu toimii Euran Osmanrinteessä monella tavalla hoitajien tukena ja apuna, ja ahkerasta käytöstä huolimatta sisällön määrä tuntuu vieläkin riittävältä. Erityisen suosittuja asukkaiden keskuudessa ovat olleet muun muassa musiikkiin ja eläimiin liittyvät sisällöt.

- Meillä Pihlajassa erityisen suosittuja ovat olleet lintuihin liittyvät sisällöt ja linturetki, sillä moni asukas on ruokkinut lintuja kotona asuessaan. Toisekseen meillä pidetään kovasti vanhan ajan laulajiin liittyvistä sisällöistä, Tapio Rautavaarasta ja kumppaneista, kertoo Pihlajassa työskentelevä lähihoitaja Veera Alho.

"Meillä tykätään oikeastaan kaikesta sisällöstä, mutta kun aihe osuu erityisesti kohdilleen, asukkaiden ilmeet selvästi virkistyvät ja hiljainenkin asukas saattaa yhtäkkiä vastata kysymyksiin."

Pihlajassa asukkaiden kuntoisuus vaihtelee, joten osa asukkaista tulee säännöllisesti päiväsaliin ja osa on pääosin vuodepotilaana. Verrattuna hoitajavetoiseen yhteisohjelmaan HILDA antaa osastolla joustoa erilaisiin tilanteisiin. Sisältöjä voidaan käyttää yhdessä, erikseen ja rinnakkain.

- Jos hoitajalle tulee esimerkiksi nopeaa huomiota vaativa tilanne, ohjelma jatkuu taustalla ja hoitaja pääsee palaamaan mukaan tilanteen selvittyä, Alho toteaa.

Myös Vaahterassa erityisen suosittuja aihepiirejä ovat olleet musiikki ja eläimet, mutta aiheita ja sisältöjä vaihdellaan päivittäin. Paljon katsellaan myös vanhoja valokuvia, pienten lasten kuvia sekä vanhoihin autoihin liittyviä sisältöjä. Lisäksi on pidetty sesonkikohtaisista sisällöistä, liittyen esimerkiksi äitien- ja isänpäivään, joulunaikaan ja eri vuodenaikoihin.

- Meillä tykätään oikeastaan kaikesta sisällöstä, mutta kun aihe osuu erityisesti kohdilleen, asukkaiden ilmeet selvästi virkistyvät ja hiljainenkin asukas saattaa yhtäkkiä vastata kysymyksiin. Monella on ollut esimerkiksi omia kissoja, joten kissa-aiheet ovat suosittuja. Myös lintuihin ja luonnonpuistoihin liittyvistä sisällöistä on meillä pidetty, samoin matkaohjelmista. Eräskin asukkaamme innostui kerran kovasti musiikista, joka sai hänet kertomaan nuoruuden matkoistaan Pariisiin. Eräälle asukkaalle taas veneilyaihe toi vuosien takaa mieleen muiston, kuinka isä oli kertonut nähneensä Tampereella höyrylaiva Kurun uppoamisen 1920-luvulla, Kylä-Kause kertoo.

HILDA onkin löytänyt Osmanrinteessä tärkeän paikan asukkaille sopivana ajanvietteenä ja aktivoivana sisältönä. Hyvä puoleksi on koettu myös se, että HILDAn sisällöt ovat sopivanpituisia, 10–15 minuutin luokkaa, ja että HILDA jatkaa sisällöstä seuraavaan myös silloin, kun niitä jokaista ei haluta itse aktiivisesti valita.

Alho ja Kylä-Kause kertovat myös, että jumpat ja muistelot tarjoavat heille ideoita, joita ei itselle välttämättä tulisi mieleen ja jotka herättävät asukkaissa mukavasti keskustelua. Myös musiikki tuo positiivista virettä porukkaan ja osa asukkaista lauleleekin toisinaan.

- Ja on meissä hoitajissakin muutama, jotka kehtaavat laulaa, Kylä-Kause hymyilee.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.